Ana yönlendirme menüsünü atla Ana içeriği atla Site alt kısmını atla

Sosyal Bilimler ve Sağlık Bülteni

Değerlendirme ve Hakemlik

Sosyal Bilimler ve Sağlık Bülteni (SoSa), hakemlik ve yayın aşamalarını, tarafsızlık, doğruluk ve adalet ve etik temel ilkeleri doğrultusunda yürütmektedir. Dergiye gönderilen yazılar Baş Editör ve Editör Kurulu tarafından özgünlük, metodoloji, önem, kalite, benzerlik (intihal), biçim, yazım kuralları ve SoSa bülten amaçlarına uyum açısından içerik değerlendirmesine ve çift kör hakemlik sistemine tabi tutulur.


Sosyal Bilimler ve Sağlık Bülteni
değerlendirme süreci:

Dergiye yüklenen yazılar, Baş Editör tarafından o sayı için Editörler Kurulu tarafından belirlenmiş olan Sorumlu Editöre yönlendirilir. Baş editör de dahil olmak üzere 4 kişilik editör grubundan her dergi sayısından yönetsel ve bir Sorumlu Editör seçimi yapılmaktadır.  

Sorumlu Editör yazının dergi yazım kurallarına uygunluğunu içerik ve bilimsellik açısından ve benzerlik-intihal kontrollerini yaparak değerlendirir. Makale, Dergi yazım kurallarına uygun değilse yazarlardan düzeltme istenir.

Sorumlu Editör yazıyı özgünlük, metodoloji, önem, kalite dergi amaçlarına uyum açısından uygun bulmazsa en az bir dergi editörüne de göndererek editöryal red kararı verebilir.

Uygun bulursa yazının niteliğine göre çift kör hakemlik sistemi ile en az 2 hakeme yönlendirir. İki hakemden biri olumlu diğeri olumsuz rapor verdiği takdirde makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakemin verdiği rapora göre makalenin yayımlanıp yayımlanmayacağına karar verilir. Hakemler alanında saygın konuya hâkim en az doktorasını tamamlamış kişilerden seçilir.

Davetli olarak istenen yazılarda Sorumlu Editör yazım kurallarına uygunluk, içerik ve bilimsellik açısından değerlendirdikten sonra en az bir dergi editörüne de gönderilerek editöryal kabul kararı verebilir.

Değerlendirme süreçlerine ve hakem dönüşlerine göre tüm makaleler, Editörler Kurulu’nda tartışılır ve kabul edilebilir, reddedilebilir veya düzeltme istenebilir.

Yazardan düzeltme sonrası gelen revize edilmiş makaleler Sorumlu Editör tarafından kontrol edilir. Hakem tekrar görmek istemişse hakeme gönderilir. Düzeltme uygun ve yeterli bulunursa makale kabul edilir. Düzeltme uygun ve yeterli bulunmaz ise makale reddedilir.

Dergiye gönderilen çalışmalar en geç 15 gün içerisinde teknik değerlendirmeye alınarak yazara bilgilendirme yapılır. Değerlendirme için hakemlere verilen süre 2 haftadır. Hakem önerileri doğrultusunda yazarların makaleleri üzerinde değişiklik yapmasına izin verilir. Hakem değerlendirmesi bitmeden yazarlar makale üzerinde değişiklik yapamazlar.

 

 

Hakemlik

Hakemlerden, yayın ilkeleri doğrultusunda sadece etik ve bilimsel ilkelere uygun bir değerlendirme yapmaları beklenmektedir.

Hakemler, değerlendirmelerini editör tarafından gönderilen makale değerlendirme formu üzerinden yapar.

Hakemden sadece değerlendirme kriterlerine evet veya hayır şeklinde cevap vermemesi, olumsuz görüşlerini detaylandırması, gerekçelerini belirtmesi beklenmektedir.

Özellikle olumsuz görüş bildiren hakem, değerlendirmeleriyle yazara çalışmasının zayıf yönlerini ve ret gerekçelerini eklemeli ve açıklamalıdır.

Hakemlerin makale üzerinde görüşlerini bildirmesi gerekli ise, açıklamalar ayrı bir Word dosyası olarak sisteme yüklenir.

Hakemler ancak değerlendirmeyi kabul etmeleri durumunda yazar tarafından gönderilen çalışma dosyasını görebilirler. Makalenin yazarları ile ilgili bilgilerin olduğu sayfaları göremezler ve makale içinde geçen kurum isimleri kapatılmış olarak makaleyi görebilirler.

Hakem değerlendirmesine girmiş tüm makalelerde hakem görüşleri makale kabul edilse de reddedilse de çift kör sisteme uygun biçimde yazara iletilir.

 

Hakemlerden beklenen makale değerlendirme ölçütleri

1-Etik uygunluk. Eğer çalışmanın etik olmadığı düşünülüyorsa daha fazla değerlendirme yapmadan nedeni belirten bir not ile yazıyı Editör'e geri göndermesi beklenir.

2-Başlık makalenin içeriğini yansıtıyor mu?

3-Öz ve Abstract makalenin içeriğini net ve düzgün bir şekilde yansıtıyor mu?

4-Çalışmanın amacı açık olarak belirtilmiş mi?

5-Araştırmanın/çalışmanın biçim ve içeriği bilimsel yazım kriterlerine uygun mu?

6-Yöntem bütünlüklü ve anlaşılır şekilde tanımlanmış mıdır?

7-Yöntem uygun şekilde kullanılmış mı?

8-Konu derinlemesine ve kapsamlı olarak uygun biçimde incelenmiş mi?

9-Yapılan yorum ve varılan sonuçlar bulgularla ve/veya atıflarla destekleniyor mu?

10-Alandaki diğer çalışmalara yeterli, güncel ve uygun referans verilmiş mi?

11-Kaynaklarda kullanılan eserler ile metin içinde kullanılan eserler örtüşüyor mu?

12-Dil bilgisi kurallarına uygun, akıcı ve anlaşılır bir dilde yazılmış mı?

13-Makale alana katkı sağlayacak nitelikte ve özgün müdür?

 

Editörlerin makaleye yazı gönderme durumu

Makale değerlendirme süreci, SoSa’da tüm taraflar için gizlidir. Değerlendirme sürecinde anonimlik sağlamak amacıyla baş editör ve diğer editörlerin dergiye gönderdikleri makaleler sadece o sayının Sorumlu Editörü tarafından incelenir ve değerlendirme süreçleri diğer makaleler gibi çift kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Bu tür makalelere ve süreçlerine web sitesi üzerinden sadece Sorumlu Editörün erişimi söz konusudur.