Ana yönlendirme menüsünü atla Ana içeriği atla Site alt kısmını atla

Sosyal Bilimler ve Sağlık Bülteni

Yazı Türleri

Sosyal Bilimler ve Sağlık Bülteni'nin kabul ettiği yazı türleri aşağıdadır.

Özgün Makale: Özgün makale, orijinal bir araştırmanın birincil verileri veya kavramsal/teorik tartışma üzerinden elde edilen bulguları sunan makaledir. Araştırma makaleleri ve teorik makaleler özgün makale olarak değerlendirilir. [1]

Derleme Makale: Derleme makaleler bir konuda şimdiye dek neler ortaya konduğunu saptamak, bir alandaki eğilim ve desenleri ortaya koymak, yeni teorik çerçeveler oluşturmak ve alanda daha fazla araştırma gerektiren boşlukları veya yeni araştırma gündemlerini belirlemek gibi amaçlara sahip olan, birincil veri sunmayan makalelerdir. Literatür taraması olarak da bilinen derlemeler sistematik, yarı sistematik, bütünleşik literatür taraması ve meta analiz şeklinde hazırlanabilir. Sistematik ve yarı sistematik derlemeler araştırma problemiyle ilgili kapsamları dahilindeki çalışmaları organize edip sınırlandıran, netleştiren, özetleyen ve/veya karşılaştıran çalışmalardır. Meta-analiz mevcut literatürdeki verileri istatistiksel tekniklerle karşılaştırma ve özetleme amacına yönelik bir sistematik literatür taraması türüdür.  Bütünleşik derleme çalışmaları ise diğerlerinden farkı olarak kapsamına giren tüm yayınları ele almayan, yeni teorik modeller yaratmak için mevcut literatürdeki yayınların seçilen bir kısmını kapsayan ve perspektifleri birleştirmeyi amaçlayan çalışmalardır.

Eser Tanıtımı-İnceleme: Eser Tanıtımı-İnceleme, okuyucuların ilgisini çekeceği düşünülen bir kitap, film, tiyatro oyunu gibi eserlerin kısa, eleştirel ve tarafsız bir değerlendirmesidir. Amacı eserler hakkında bilgi ve görüş sağlamak, araştırmacıların alandaki yeni literatürden haberdar olmasını sağlamaktır. 

Perspektif (Deneme): Alanda çalışanlar için önemli olduğu düşünülen konularda bakış açısı, fikir, düşünce veya deneyim ortaya koyan, kavramlara veya fikirlere yönelik kişisel bakış açısıyla, eleştirel perspektifle ve editoryal formatta yazılmış olan kısa (en az 1500, en çok 2000 kelime) deneme yazılarıdır. 

Portre / In Memoriam (Anısına yazılar): Alanda önemli katkıları olmuş çalışmış kişilerin için yazılan, hakem değerlendirmesine gönderilmeyen, yayınlanması editör görüşüne bağlı olan yazılardır. 

Tartışma (Editöre mektup): Dergide daha önce yayınlanmış makalelerle ilgili yorum, görüş ve soru sunmayı amaçlayan kısa (en çok 300 kelimelik) yazılardır. Kendi çalışmasına bir tartışma yazısıyla cevap verilen yazarlar bir cevap yazısı yazabilirler. Bu tartışma, editör(ler) tarafından yazılan ve kapanış adı verilen bir yazıyla son bulur.

Yorum (Görüş): Yorum yazıları bir konudaki gözlemleri, yorumları ve önerileri içeren kısa yazılardır.

Saha Notu / İzlenim: Halk sağlığı ve sosyal bilimlerle ilgili saha çalışmalarıyla ilgili bilgi paylaşmak amacıyla yazılan kısa yazılar.

Araştırma Notu: Belirli bir araştırma alanında güncel ve/veya ihmal edildiği düşünülen bir konuyu ele alan, araştırma önceliklerini tanımlayan ya da araştırma sürecinde karşılaşılan beklenmedik veya açıklanamayan gözlemleri paylaşan yazılardır.

İnceleme: Derginin alanına giren konularda hazırlanmış ve ele alınan konuyu belli bir sistematik içinde, belli bir tutarlılıkla ele alan özgün yazılardır.

Bilimsel Rapor: Araştırma bulgularının kısa özetini içeren, araştırma makalesi kadar uzun olmayan yazılardır.

Panel / Konuşma / Röportaj: Tamamlanmış panellerde veya çeşitli etkinliklerde yapılan konuşma veya röportajların yazıya dökülmesinden oluşan metinlerdir.

Bildiri: Kongre, konferans gibi bilimsel toplantılarda sunulan bildirilerin yazıya dökülmesinden oluşan metinlerdir.

Duyuru: Derginin alanına giren konularda okuyuculara duyurulmak istenen her türlü konuyla ilgili bilgi içeren yazılardır.

Rapor: Çeşitli etkinliklerle ilgili gözlem ve değerlendirmeleri içeren yazılardır.

Öykü / Şiir: Gerçek ya da tasarlanmış olayları ilgiyi çekecek bir biçimde anlatan kısa düzyazılardır.

Görsel İçerikler: Fotoğraflar, çizimler, karikatürler gibi yazılı olmayan içeriklerdir.

Özgün makale, derleme makale, eser tanıtımı-inceleme, perspektif (deneme), portre/ In memoriam, yorum (görüş), saha notu/ izlenim, araştırma notu, inceleme, bilimsel rapor, panel/konuşma/röportaj, bildiri ve rapor tipi yazıların 250 kelime ile sınırlı Türkçe ve İngilizce öz ve anahtar kelimeleri içermesi gereklidir.

Kelime sınırı tartışmalar ve duyurular için 300, diğer kısa yazılar (eser tanıtımı-inceleme, perspektif (deneme), portre/in memoriam, yorum (görüş), saha notu/ izlenim, araştırma notu ve bilimsel rapor) için 2000 kelime, nicel araştırma makaleleri için 3000 kelime, derlemeler ve incelemeler için 5000 kelime, nitel veya karma araştırma makaleleri, teorik makaleler, rapor, panel/konuşma/röportaj, bildiri ve öykü/şiir tipi yazılar için 10000 kelimedir. 

 

Yazı türü

Kelime sınırı

Öz

Özgün Makale

3000 / 10000

Gerekli

Derleme Makale

5000

Gerekli

Eser Tanıtımı-İnceleme

2000

Gerekli

Perspektif (Deneme)

2000

Gerekli

Portre / In Memoriam

2000

Gerekli

Tartışma (Editöre mektup)

300

Gerekli değil

Yorum (Görüş)

2000

Gerekli

Saha Notu / İzlenim

2000

Gerekli

Araştırma Notu

2000

Gerekli

İnceleme

5000

Gerekli

Bilimsel Rapor

2000

Gerekli

Panel / Konuşma / Röportaj

10000

Gerekli

Bildiri

10000

Gerekli

Duyuru

300

Gerekli değil

Rapor

10000

Gerekli

Öykü / Şiir

10000

Gerekli değil

Görsel İçerikler

300

Gerekli değil



[1] Araştırma makalesi: Bilimsel araştırma süreciyle elde edilmiş olan birincil (orijinal) verilere dayalı olarak yazılmış olan, giriş, yöntem, bulgular ve sonuç bölümlerinin yer alması gereken çalışmalardır. Araştırma makalelerinde nicel, nitel veya karma yöntemle yürütülmüş araştırmaların verileri kullanılabilir. Kelime sınırı nicel araştırma makalelerinde 3000, nitel veya karma araştırma makalelerinde ise 10000’dir.

Teorik makale: Teorik makaleler belirli bir bilim alanındaki soyut ilkeler veya düşünceler üzerine yazılan, veri sunumu içermeyen kavramsal metinlerdir. Amaçları mevcut teorik çerçeveleri tartışmak ve geliştirmek, eleştirel düşünceyi teşvik etmek ve yeni kavramlar önermektir. Derleme makaleden farklı olarak araştırma problemiyle ilgili mevcut güncel araştırmalara odaklanmaz, araştırmaların ardındaki teoriyi/teorileri ve varsayımları tanımlar, eleştirir ve geliştirir.