Ana yönlendirme menüsünü atla Ana içeriği atla Site alt kısmını atla

Sosyal Bilimler ve Sağlık Bülteni

Başvuru Öncesi

Yazarlar dergiye gönderi yapmadan önce internet sayfasına üye olmalıdır.

Başvuru, makale gönder sayfası kullanılarak aracılığıyla çevrimiçi olarak yapılmalıdır.

Yazarlar yazılarını, yazım kurallarında belirtilen kurallar doğrultusunda ve etik kurallara uygun hazırlamak zorundadır. Kurallara uygun olarak gönderilmeyen yazılar, kurallara uygun hale getirilinceye kadar değerlendirmeye alınmaz.  

Online başvuru yapmadan önce:

  • Başvuru formu doldurulmalıdır.
  • Başlık sayfası:

Makalenin tam başlığı, yazar isim(ler), kurumlar, yazar(lar)ın ORCID ID numaraları ve yazar(lar)ın en yüksek akademik dereceleri, posta ve e-posta adresleri ve telefon numaraları dahil). Sorumlu yazarın isim, adres, telefon, fax numarası ve e-posta adresi bilgileri  yer almalıdır. Ayrıca yazının hazırlanmasında emeği geçen ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan kişilerin belirtilmesi  gereklidir.  Sözlü veya poster olarak farklı toplantılarda sunulan makalelerde etkinliğin adı, tarihi ve yeri belirtilmelidir. Tüm destekleyen fonlar veya diğer materyalleri içerecek şekilde olası  çıkar çatışmaları belirtilmelidir.

  • Öz, anahtar kelimeler, İngilizce öz ve anahtar kelimeler: Web sayfasında gerekli alanlara yüklenmeli ve  ana metin’in üstünde de yer almalıdır.
  • Ana metin: Dergi yazım ve kabul edilen yazı türlerine uygun olarak kurallarına uygun olarak başlık, öz, anahtar kelimeler, ingilizce öz ve anahtar kelimeler, ana metin, (tablo, şekil vb içerecek şekilde) kaynaklar şeklinde düzenlenmelidir. Ana metin dosyasında yazarların adları, kurumları, ORCID vb. kendilerini tanıtıcı bilgiler kesinlikle yer almamalıdır.



Tüm yazarlar yazılarını gönderirken yazının tümünün sorumluluğunu üstlendiklerini, yazıya yaptıkları katkıların yazarlık ölçütlerini karşıladığını, basımı halinde yayın haklarının “Sosyal Bilimler ve Sağlık Bülteni (SoSa)” dergisine ait olduğunu ve yazının “Sosyal Bilimler ve Sağlık Bülteninde (SoSa)” yayımlanmasını istediklerini belirtir başvuru formunu doldurarak göndermelidirler.

Başvuru sırasında belirtilmesi gereken ORCID (araştırmacı kimlik numarası, Open Researcher and Contributor ID) 16 haneli bir numaradır ve https://orcid.org adresinden ücretsiz olarak alınabilmektedir.

Yazarlar tarafından bültenimize gönderilen tüm yazılar benzerlik veya intihal açısından kontrol edilmektedir. Bültenimizde yayımlanmak üzere gönderilen yazıların benzerlik oranı en fazla %20 olarak belirlenmiştir. Bilimsel etik kurallarına uymadığı saptanan ve/veya daha önce başka bir dergide yayımlanmış olan yazılar değerlendirmeye alınmaz.

Yayında adı geçen tüm yazarların aşağıda belirtilen yazarlık ölçütlerini mutlaka sağlıyor olmaları gerekir.

  1. Çalışma fikrinin oluşmasına, tasarımına, veri toplama (varsa) ve işlenmesine, analiz veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunmak,
  2. Yayına hazır hâle getirilmiş çalışmaya yayımlanabilir onayı verebilmek,
  3. Yapılan çalışmanın bilimsel ve etik kurallara uygun olarak araştırıldığı, tartışıldığı ve sonuçlandırıldığını, böylece çalışmanın tamamından sorumlu olduğunu kabul etmek.

Yukarıda belirtilen kriterleri taşıyan yazarların isimleri çalışmada sırayla bildirilmelidir. Yukarıdaki koşulların tümünü karşılamayan yazarlar, yazının son bölümünde “Teşekkür” başlığı altında belirtilebilir.

Sorumlu yazar, çalışmanın yayımlanmasından sonra, gerektiğinde veri ve ek bilgi sağlamalıdır.

Yazarlar, makalelerinin değerlendirme sürecini, derginin web sitesindeki kendilerine özel kullanıcı adı ve şifre ile takip edebilirler.

Hakem değerlendirme sonucu kendisine düzeltme isteğiyle iletilen yazar(lar) düzeltmelerini en geç 3 ay içinde yaparak geri göndermelidir. Bu süre içinde yanıt vermeyen yazar(lar)ın makaleleri değerlendirme dışı bırakılır. Hakemlerin önerileri doğrultusunda makalelerde gerekli güncellemeleri yapmak yazarların sorumluluğundadır. Ancak, önerilen değişikliklere katılmıyorlarsa, bunu hakeme iletilecek şekilde gerekçesiyle birlikte Editör Kuruluna bildirmeleri gerekmektedir.

Değerlendirme aşamasındaki makaleler için yazar(lar) e-posta, mektup veya faks ile geri çekme isteğinde bulunabilir. Geri çekme isteğinin kabulü Editörler Kurulunun kararına doğrultusunda gerçekleşir. Yazar(lar), bu karar çıkmadan makaleyi başka bir yere değerlendirilmek üzere gönderemez, yayımlayamaz, yayımlatamaz.

Mizanpaj çalışması sırasında yazar(lar)a kontrol ve düzeltme amaçlı yapılan gönderilere belirtilen sürelerde yapmak durumundadır. Belirtilen sürelerde yapmayan yazar(lar)ın makaleleri bir sonraki sayıda değerlendirilmek üzere ertelenir.